Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Ezine Meslek Yüksekokulu / Gıda İşleme Bölümü

Hakkımızda

Hızla artan dünya nüfusuna paralel olarak gıda maddelerine duyulan gereksinimin çoğalması, şehirleşme ve insanların yaşam biçimlerinde oluşan değişimler, yüksek kalitede ve çeşitlilikteki gıda maddelerine duyulan ihtiyaç, seyahat ve nakil imkanlarının gelişmesi, yeni gıda işleme ve pazarlama yöntemleri nedeniyle tüketici sağlığının korunması amacıyla gıdaların kontrol ve analizlerinin önemi artmıştır. Kaliteli gıda üretimi endüstrileşmiş ülkeler ile bu konuda rekabet edebilmek, tüketici ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ve bu alanda çalışan işletmelerin verimli çalışabilmelerine katkıda bulunmak amacıyla gıdalarda yapılacak kalite kontrole dayalı analizler çok büyük önem taşımaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir basamak olan kalite kontrolün etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi Avrupa Birliği yolundaki ülkemiz açısından uyumu olumlu yönde etkileyecektir.

Gıda İşleme Bölümünden mezun olanlar; gıda güvenliğinin ve kalitesinin temini için gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin birincil üretim aşaması dâhil olmak üzere üretim, işleme ve dağıtım aşamalarında asgari teknik ve hijyenik şartları gözeterek, yönetmeliğe uygun olarak gıda denetim ve kontrol hizmetleri yapabilecek ve gerektiğinde bir denetim raporu düzenleyebilecek yardımcı elemanlar olarak yetişir. Aynı zamanda gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreçteki bütün aşamalarda numune alma, alınan numunelerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişilerdir.

Bölümümüz 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında 50 öğrenci ile öğretim faaliyetlerine başlamıştır. İlk mezunlarını 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında vermiştir. Programın öğretim dili Türkçe’dir.Öğrenim süresi 2 yıldır (4 Yarıyıl). 2 Yıllık Eğitim-Öğretim Programını ve stajlarını başarı ile tamamlayanlara Önlisans Diploması verilir.Yüksekokulumuzda toplam 10 derslik, 2 Bilgisayar Laboratuarı, 1 Konferans Salonu,1 Kütüphane ve 2 Gıda Laboratuvarı ve sosyal amaçlı olarak da 1 Yemekhane, 1 Kantin, 1 Basketbol ve Voleybol Sahası, 1 Futbol Sahası ve 1 Satranç Alanı mevcuttur.